Csányi pincészet borainak bekóstolása

face&web.jpg

Helyszín: Continental Hotel Budapest
Időpont: 2016. március 22. 15:00
Kóstolók a MSC tagjai:

 

Kóstolt borok:

 

Kóstolási jegyzeteink:

Chateau_Franc_Cut.pngChateau Teleki Cabernet Franc 2012.

Látványa tiszta, mély rubin színű, intenzív csillogással. A pohárban sima felülettel mozog, feltapadása jó közepes, látványos borkoronát mutat. Illata több rétegű, első kóstolásra fűszeres, amelyben a zöldbors, kakukkfű egy pici kaporral elegyedve érződik, majd a további kóstolások alkalmával gyümölcsös illatjegyek is színesítik a bort az erdei gyümölcsök aromáival díszítve azt.

Kóstolva a bort, előbb visszaköszönnek a fűszeres aromák, majd lassan kiegészülve a gyümölcsökkel adják a fajtára jellemző, markáns, tömör textúrájú ízérzeteket. Két-három ízlelés után csokoládés-bonbonos ízjegyeket is éreztünk. A sav alkohol arány értékét kicsit elbillenti az alkohol, amely szájban a glicerin édességgel jelentkezik.

Lecsengése és utóíze még fiatal borra utaló, további érlelése pár évig eltarthat, de már most is jól fogyasztható.

Ízei, zamatai alapján grillezett, illetve paprikás húsételek mellé javasoljuk, úgymint:

rácsos grillen sütött szalonnás pulyka, pácolt kacsacomb, vagy marhanyelv saláta, mustáros marhafelsál, borókás-vörösboros marhapörkölt, marhapofaragu, vaddisznó pecsenye.

 

Chateau TeleChateau_Sauvignon_Cut.pngki Cabernet Sauvignon 2012.

Sötét rubinvörös szín, egyöntetű mély színtónussal. Mozgatáskor nem fröccsen, szépen körkörösen mozog a pohárban. Feltapadása vastag, lassan mozduló. Illata összetett, rétegezett, többszöri kóstolásra fokozatosan megnyílva elsősorban a feketeribizli, szeder, ringló és enyhe avar jellemzi. Ízeiben a túlérett gyümölcsök érezhetők, elsősorban aszalt szilva, konyakmeggy és szeder, de később megjelenik a csokoládé és a pörkölt kávé is.

Szájban hosszabb ideig tartó, rendezett ízeket mutat. A tanninok rendezettsége a hordós érlelést szépen igazolják, ahogy a szájban felmelegedve a komplex, húsos testességet érezhetjük. Összességében egy jó állapotban lévő, de még jó pár évet igénylő kellemes bor.

Mindenképpen a gasztronómiába való bor, ételek mellett adja legjobb formáját. Többféle alapanyagból készült ételekhez ajánljuk: harcsapaprikás vajas galuskával, szilvával töltött marhaszegy vörösboros zsüllel, egészben sült őzgerinc karottás, gesztenyés tésztával, borjú medalion konyakmeggyes mártásban hercegnő burgonyával.

 

 

 

Kővilla_CabernetFranc_2009.pngKővilla válogatás, Villányi Franc 2011.

Sötét rubinszínű bor intenzív színtartással. A pohárban megforgatva erőteljes feltapadást és sűrű borkoronát mutat. Illata tiszta, tartós, alapvetően gyümölcsös, de rendkívül sokrétű és kellemes, enyhe vanília jelenléttel. Illatjegyei még a fekete meggy, szilva, szeder, fekete csokoládé, pörkölt kávé és a dohány. Ízeit első kóstolásra vegetális ízek adják, majd túlérett gyümölcsök érezhetők.A magas alkohol ellenére jól élvezhetők a vastag-húsos tanninok mellet a gazdag extrakt anyagok.

Ízegyensúlyát a finom savak adják, melyek az érett meggyre, szilvára és a piros húsú gyümölcsökre emlékeztetnek. Koncentrált és komplex, nagy potenciállal, legömbölyödött, finom struktúrával. Határozott egyéniségű, elegáns bor, most még robosztusnak mondható, de nagyon jó egyensúllyal. Teljes potenciálját csak évek múlva mutatja meg.

Szintén a gasztronómia bora, rengeteg szép és különleges ételeket lehet hozzá ajánlani. Felszolgálás előtt pár órával javasoljuk felnyitni és jól meglevegőztetve tölteni a vendégek poharába. Amennyiben erre nincs elegendő idő, ajánlatos dekantálni a bort!

Ételajánlatunk: bárányfilé köményes aszalt barackkal és cukorborsóval; argentin hátszín friss rókagombával, parajjal és édes burgonyával; marhapofa sült, ökörfarok burgonya habbal töltött gombóccal; hegyi érlelt ,,Gruyere Savoie” sajt; Valrhona csokoládé mousse aszalt szilvával.

 

Csányi Selection, Elegance Cuvée 2012. Csányi_Selection_Elegance_Cuvée_2012.png

Közepes intenzitású rubinszín, mely az érett meggy és a bíbor között található.  A színek játéka mellett a bor gazdagsága is kitűnik a glicerin próba alkalmával: nagyon lassan kúszott le a pohár palástján. Illata tartós, alapvetően gyümölcsös, de jóval komplexebb annál, hogy egy cabernethez hasonlóan leírható lenne.

A száraz bor extraktédessége volt a felfedezőút első állomása. Finom, egymással jó arányban levő savak alkotják az alapot. Erre támaszkodik a viszonylag magas alkohollal kialakult optimális egyensúly. Cserzőanyag (tannin) tartalma a savaknak alárendelt. Teste kifejezetten nagy, de a bor nem lomha vagy nehézkes.

Ékességét is elsősorban a jó savak ízei adják, hozzájuk társulnak az ízükben az érett meggyhez, túlérett cseresznyéhez közelálló piros húsú gyümölcsök. Koncentrált és komplex, nagy potenciállal, finom struktúrával. Kellemes és elegáns, ígéretes formátumú bor lehet.

Felszolgálás előtt pár órával javasoljuk felnyitni és jól meglevegőztetve tölteni a vendégek poharába. Amennyiben erre nincs elegendő idő, ajánlatos dekantálni a bort!

Gasztronómia: áfonyás kacsasült duches burgonyával; grillezett kacsamáj szelet, almakarikával és vörös áfonyával; császárgombás dámvadtorony burgonyás rétessel; galambmell roston polentán sütve, aszalt szilvás paradicsomraguval; baconban sült fácánmell vörösboros körtével és vörös lencsével.

 

csányi  prestige jpg.pngCsányi Selection, Prestige Cuvée 2007.

Sötét rubinvörös már gránát színű szegéllyel. Pohárban átforgatva lassan mozgó, egyenletes felületet mutat, vastagon feltapadva a pohár falára. Csak némi idő elteltével kezd kirajzolódni a borkorona, ami sűrűn, vastagon és lassan folydogál vissza a kehelybe.   Illata lehengerlő, nagy és komplex, számos gyümölcscsel, az ászokhordó leheletnyi nyomával. Illatában gyümölcsös, főleg szeder és egész kávészemek érezhetők.

Íz világa rendkívül összetett. Sarokpontjai: gyümölcsösség, ideális tanninarányok mind a szőlő eredetű, mind a hordóeredetű tanninra vonatkozóan. Rákóstolásnál feltűnik kevés animalitás, szépen illeszkedve az ízképbe. Testes bor, már most buján telt, koncentrált és komplex. Sav-alkohol egyensúlya igen szép, annak ellenére, hogy a férfias íz jegyeknek magas alkohollal kell megbirkózni. Sav-tannin egyensúlya is jó. Gyümölcsösségét cseresznye, szilva, szeder és egy érintésnyi narancshéj/olaj vezeti. Megjelenik egy enyhe, kellemes cédrusillat is.

Lecsengése hosszú és többrétegű, utóízében megerősödnek a palackérlelésből felépült harmadlagos aromák, enyhe füst és animális aromákkal kísérve. Minden jel arra utal, hogy a bor elérte érettsége tetőpontját.

Gasztronómia: csúcs ételeket javasolunk a bor mellé, mint például: grillezett marhamedalion gesztenyés-gombás metélttel; kemencében rózsaszínre sült bélszín grillezett libamájjal, szarvasgombával és színes spárgaceruzákkal; őzszeletek nagyvadász módra; dám java rózsaszínűre sütve vargányagombával, bugaci libamájjal gazdagítva; szarvasgombás pecsenyeszaftban konfitált marhapofa snidlinges burgonyapürével roppanós zöldség julienne-nel.

 

Összegezve a kóstolások élményét, elmondhatjuk, hogy minden, a vendég részére fontos szempont fegyelembe vételével építettük fel a kóstolás menetét. Az már a palackok felnyitása előtt megfogalmazódott a kóstoló csapat tagjaiban, hogy kifejezetten gasztro borok vannak a borsorban, ami teljes egészében beigazolódott a bekóstolás végére.

Mindegyik bor jó választás volna a gasztronómia különböző szegmensében dolgozó éttermek, bisztrók, pubok borlapjára.

 

           Kovács Gábor
Magyar Sommelier Club elnök

            sommelier logo.png