Gyönyörű pénteki napra esett a várva várt délportugál, azaz a portugáliai Alentejo-ból származó borok és ételek kóstolója! 

Volt szerencsénk a szövetkezeti és kis családi "garázs" borászatok nedűinek az élvezetéhez, nem beszélve a helyi sajtok, olivaolajok, 600 éves múlttal csalogató halászcsalád makréláihoz, tonhalaihoz és természetesen a malackodók sem maradtak kielégítetlenül, a kolbászok, szalámik és a "véreshurkák" rengetegében...

portugália mix.jpg

Térjünk is vissza a kóstolóra, fontos megjegyezni hogy mindegyik borászati képviselő tökéletes angolsággal is beszélt, pedig már nem 20 éves volt.

A borokat "nehézségi" sorban ízleltük kezdve a könnyed, fehér Alvarinho, Antao Vaz szőlőkkel, ami legtöbbször tisztán vagy esetleg egy kis Sauvignon Blanc kíséretében kínáltak. A vöröseket a híres spanyol Tempranillo-ra (ami itt Aragones névre hallgat) alapozzák a házasításokban , Merlot-val és/vagy Cabernet-vel, de megállja a helyét egymagában is.

A Touriga Nacional és a Tinta  Roriz amit a portói borvidékről ismerhetünk, sem maradt ki a tesztelésből, bár teljesen eltérő stílusban kóstoltuk mint amit megszokhattuk a Duoro-völgyből.

Talán a legmegosztóbb az Alicante Bouchet volt, ami leginkább a Zweigelt-re hajaz virágos, fűszeres karakterével, de ő is egy felismerhető színfolt  a boros térképen.

A körülbelül 30 kínált bor közül, talán 2 volt kevésbé izgalmas, a maradék tetszett vagy igazán meglepett, nem mellesleg a helyi fajtákat helyezik előtérbe a világfajták rovására, ami igazán eredeti és követendő példa!!!

Kóstoló Tagok:

Angerman László - MSC Tag
Barka Áron - MSC Tag
Barna László - MSC Tag