Magyar Sommelier Club
Member of A.S.I.
Ott voltunk ǀ Tapasztaltunk ǀ Felkészülünk
XV. A.S.I. Sommelier Világbajnokság, Argentína 2016.
Ebben az évben-Argentínában, Mendozában, gyűltek össze a világ legjobb sommelier-jei, hogy versenyre keljenek a „Best Sommelier of the World” cím elnyeréséért. A cím értékét misem bizonyítja jobban, mint a nagyszámú jelentkezői létszám: 58 ország 61 versenyzője nevezett a megmérettetésre.
Mondhatnánk, hogy az esélytelenek nyugalmával indultunk a versenyre Angerman Lászlóval (Az Év Sommelierje 2016, verseny győztese), de ez így nem egészen fedte a valóságot. Ugyanis izgultunk! Nem kicsit. Végül is a világ legjobb sommelier-éi jöttek el erre a versenyre! És sokan közülük már nemzetközi versenytapasztalattal! Immár nekünk is van egy fiatal versenyzőnk, aki megtapasztalta egy nemzetközi verseny minden „ízét”! Laci meg is jegyezte: nem könnyű a verseny, de nem elérhetetlen!
A verseny első napja: 2016. április 16. szombat, helyszín, Park Hotel Hyatt Mendoza.
Először minden versenyző sorszámot húzott és ez kísérte végig a sommelier útját a feladatok elvégzése során, ez a szám került minden feladatlapra, legyen az írásbeli, avagy gyakorlati/szóbeli munka.
A délelőtti versenyszám három feladatot tartalmazott:
- egy fehér és egy vörösbor vakkóstolása, részletes kóstolási jegyzet és teljes borleírás elkészítése,
- hatvan kérdést tartalmazó tesztlap megválaszolása írásban,
- fekete poharakba töltött négy ital felismerése, származási hely, fajta, márka megnevezése írásban.
Rövid szünet után délután folytatódott a verseny, mégpedig gyakorlati feladattal, a nemzetközi szabályoknak megfelelően egy dekantálást kellett bemutatni mindenkinek.
A verseny egész ideje alatt azon a nyelven kellet kommunikálni a jelölteknek, amilyen nyelvet (angol, francia vagy spanyol) a nevezési lapon februárban megjelölt! Ezen ott változtatni már nem lehetett!
A középdöntőbe jutott versenyzőket aznap este, sorszámuk megnevezésével hívták ki a színpadra és mutatkozhattak be az éljenző, hangosan ünneplő közönségnek. Nagyon jó volt látni és érezni a továbbjutottak és a többiek őszinte együtt örülését.
Azt mindenki tudta, érezte, hogy igen komoly mezőny gyűlt össze Mendozában és bejutni a középdöntőbe már felért egy szép győzelemmel!
Másnap reggel, vasárnap folytatódott a verseny a 15 középdöntős számára. Nem volt könnyű dolguk a jelölteknek, sok feladat elé állították őket. Négy különteremben várták a zsűrik az egyesével asztalhoz kísért sommelier-ket. Nagyon szigorúan ügyeltek a meghatározott versenysorrend betartására, sem a folyosókon, de a termekben sem találkozhattak egymással a versenyzők. Mindegyik verseny asztalnál ketten foglaltak helyet, ebből egy személy a korábbi világbajnokok egyike volt!
Hat feladatot kellet megoldani, melyek az alábbiak voltak:
Első asztal: két bor (fehér, vörös) felismerése, sommelier borleírása vendégek részére, illetve a borok ajánlása ételek mellé,
Második asztal: a) vakkóstolás és b) étel-bor társítás. A két kitöltött bor felismerése, megnevezése és társítása a tányéron kapott ételekhez,
Harmadik asztal: gyakorlati feladat, a vendég nem tudja eldönteni, hogy azt a bort, ami a pohárban van a versenyző előtt, megrendelje a vendégei számára vagy sem. A vendég egy nagyobb létszámú rendezvény italait egyezteti a sommelier-vel, akinek meg kell győzni őt, hogy ez a bor feltétlenül benne legyen az italsorban. Mindezt úgy kell elkezdeni a sommeliernek, hogy nem kóstolhatja meg a kitöltött bort, csak egy kis idő elteltével, amikor a zsűri ehhez hozzájárult.
Negyedik asztal: gyakorlati feladat, a vendég portói bort szeretni inni, de csak pohárral, a borlapon pedig csak palack portói borok vannak. A sommelier feladata, hogy tejesítse a vendég kívánságát.
Ötödik asztal: ismét gyakorlati feladat, a házban lakó vendégek szeretnének helyi kulináris élményben elmerülni , a sommelier feladata, hogy győzze meg őket, hogy a szálloda éttermében töltsék el vacsoraidejüket. Ehhez kellet komplett étel-ital ajánlatot összeállítani a vendégek igényeinek megfelelve.
Mindegyik feladaton tetten érhető volt a napi sommelier munka nagyon komoly felkészültségi követelménye és a szerteágazó sokszínűség ismerete. A sikeres megoldásokhoz szükség volt az alapos gyakorlati tudásra, de tudni kellett rögtönözni is! Szükség volt rá a döntőben!
DÖNTŐ
Helyszín: Teatro Independencia, Mendoza.
Időpont: 2016. április 19. 15.00 óra.
Még semmit nem tudtuk arról, kik lesznek a döntősök! Ugyanakkor sejteni lehetett valamit abból, ahogyan kijelölték és felkérték a színpadon helyet foglaló nemzeti egyesületek elnökeit a zsűrizésre.
A döntő helyszíne egy színházban volt, melynek színpadát étteremként rendezték be. Bárpult, szervizasztal, kávégép és több személyes éttermi asztalok voltak a kellékek. Mindezt függöny takarta el a döntősök kihirdetéséig!
Minden versenyző bevonult a színházba és fergeteges éljenzések közepette felsorakozott a színpadon, a függöny előtt, és átvette a névre szóló oklevelét. Az ünneplés után csak a középdöntősök maradtak a többiek a részükre fenntartott helyet foglalták el a nézőtéren. Majd kihirdették a döntősöket, amit még nagyobb ünneplés követett a szurkolói táborokból.
Végül öten maradtak a színpadon: a három döntős (David Biraud, Julie Dupouy, Jon Arvid Rosengren) Shinya Tasaki, az A.S.I. elnöke és Gerard Basset a verseny moderátora.
A sorszámok kihúzását követően megkezdődött a XV. Sommelier Világbajnokság döntője. Minden versenyzőnek ugyanazt a feladatsort kellet megoldani a megadott időn belül.
Ahány asztal volt, annyi feladatot kapott a versenyző, de voltak asztalok, ahol több feladatot kellett teljesíteni. Minden feladatot ismertetett az asztali zsűrik elnöke, ha kellett többször elmondva.
Első asztal: extra brut champagne felszolgálása, de egy vendég részére Martini cocktailt rendelt a vendég! Persze nem volt bekészítve a szerviz asztalra extra brut pezsgő! És a cocktail sem volt elkészítve!
Második asztal: boros címkéket vetítettek ki a képernyőre, ezek felismerésére, memorizálására egy perc állt rendelkezésre, majd a borokhoz komplett menüsort kellet ajánlani. Ezután egy meghatározott csokoládés desszerthez café grand cru ajánlatot kértek.
Harmadik asztal: magnum palack vörösbor dekantálása, majd már a szervírozás közben jelzi a megrendelő, hogy egyik vendége nem szeretne vörösbort, hanem egy német rizlinget kér, amit szakszerűen be kell mutatni és étel ajánlatot adni hozzá.
Negyedik asztal: négy fehér és négy vörösbor vakkóstolása. Ebből három-három bor felismerése, fajta, évjárat, származási ország, pincészet megnevezéssel. A negyedik bort ezután kellett teljes borleírással, ajánlással bemutatni.
Ötödik asztal: nyolc párlat párosítása a kapott „itallappal”, ahol felsorolták az italokat, amit a versenyző elé tettek egy szervizasztalra számozott alátétre. Feladat. az italok felismerése és 1-8-ig sorrendbe állítása fajta, márka, ország megnevezéssel.
Ezután még egy pohár italt kapott a versenyző, egy likőrt, amit
Hatodik asztal: nyolc slid-ot vetítettek ki, ami 30 másodperc után lépett tovább a következőre.
Mindegyiken három bor volt megadva, teljes névvel, évjárattal, de minden slid-on volt egy hiba! Ezt kellett a versenyzőnek megnevezni.
Ezek után mindenki gondolhatta, hogy a harmadik versenyző munkája után vége a döntőnek, de nem így volt! Következett két közös feladat, amit mindhárman egyszerre oldottak meg a színpadon.
Az első feladat képfelismerés volt. A kivetítőn megmutatott képeket kellet azonosítani kit/mit ábrázolnak és felírni egy papírra.
A záró feladat a pezsgő kitöltés volt. Egy magnum palack champagne-t kellet 15 pohárba kitölteni úgy, hogy azonos mennyiség legyen minden pohárban és a palackban ne maradjon pezsgő! Látványosan izgalmas feladat volt!
Összegezve: a látottak és hallottak alapján bizton állíthatjuk, hogy nagyon magas színvonalú, nehéz feladatokkal megtűzdelt verseny volt, de nem lehetetlen elérni ezt a szintet! Amiért jöttünk, azt teljesítettük: beléptünk a világ sommelier elitjébe!
Köszönjük a lehetőséget szponzorainknak, akik nélkül nem lehettünk volna részese ennek a csodálatos eseménynek! Külön köszönet: Csányi Pince Villány, Continental Hotel Budapest, Dúzsi és Családja Pincészet, Heinemann Testvérek Kft., Sipospack Kft.
Kovács Gábor
elnök
Budapest, 2016. április 29.