sommelier logo.png

Magyar Sommelier Club

Member of A.S.I.

Ott voltunk ǀ Tapasztaltunk ǀ Felkészülünk

 

 

XV. A.S.I. Sommelier Világbajnokság, Argentína 2016.

 

Ebben az évben-Argentínában, Mendozában, gyűltek össze a világ legjobb sommelier-jei, hogy versenyre keljenek a „Best Sommelier of the World” cím elnyeréséért. A cím értékét misem bizonyítja jobban, mint a nagyszámú jelentkezői létszám: 58 ország 61 versenyzője nevezett a megmérettetésre.

Mondhatnánk, hogy az esélytelenek nyugalmával indultunk a versenyre Angerman Lászlóval (Az Év Sommelierje 2016, verseny győztese), de ez így nem egészen fedte a valóságot. Ugyanis izgultunk! Nem kicsit. Végül is a világ legjobb sommelier-éi jöttek el erre a versenyre! És sokan közülük már nemzetközi versenytapasztalattal! Immár nekünk is van egy fiatal versenyzőnk, aki megtapasztalta egy nemzetközi verseny minden „ízét”! Laci meg is jegyezte: nem könnyű a verseny, de nem elérhetetlen!

 

 

IMG_6396.JPGIMG_6397.JPG

                                                                                                                                                       A verseny első napja: 2016. április 16. szombat, helyszín, Park Hotel Hyatt Mendoza.

Először minden versenyző sorszámot húzott és ez kísérte végig a sommelier útját a feladatok elvégzése során, ez a szám került minden feladatlapra, legyen az írásbeli, avagy gyakorlati/szóbeli munka.

A délelőtti versenyszám három feladatot tartalmazott:

  1. egy fehér és egy vörösbor vakkóstolása, részletes kóstolási jegyzet és teljes borleírás elkészítése,
  2. hatvan kérdést tartalmazó tesztlap megválaszolása írásban,
  3. fekete poharakba töltött négy ital felismerése, származási hely, fajta, márka megnevezése írásban.

IMG_6569.JPG

 

Rövid szünet után délután folytatódott a verseny, mégpedig gyakorlati feladattal, a nemzetközi szabályoknak megfelelően egy dekantálást kellett bemutatni mindenkinek.

 

A verseny egész ideje alatt azon a nyelven kellet kommunikálni a jelölteknek, amilyen nyelvet (angol, francia vagy spanyol) a nevezési lapon februárban megjelölt! Ezen ott változtatni már nem lehetett!

 

A középdöntőbe jutott versenyzőket aznap este, sorszámuk megnevezésével hívták ki a színpadra és mutatkozhattak be az éljenző, hangosan ünneplő közönségnek. Nagyon jó volt látni és érezni a továbbjutottak és a többiek őszinte együtt örülését.

Azt mindenki tudta, érezte, hogy igen komoly mezőny gyűlt össze Mendozában és bejutni a középdöntőbe már felért egy szép győzelemmel!

 

Másnap reggel, vasárnap folytatódott a verseny a 15 középdöntős számára. Nem volt könnyű dolguk a jelölteknek, sok feladat elé állították őket. Négy különteremben várták a zsűrik az egyesével asztalhoz kísért sommelier-ket. Nagyon szigorúan ügyeltek a meghatározott versenysorrend betartására, sem a folyosókon, de a termekben sem találkozhattak egymással a versenyzők. Mindegyik verseny asztalnál ketten foglaltak helyet, ebből egy személy a korábbi világbajnokok egyike volt!

Hat feladatot kellet megoldani, melyek az alábbiak voltak:

Első asztal: két bor (fehér, vörös) felismerése, sommelier borleírása vendégek részére, illetve a borok ajánlása ételek mellé,

Második asztal: a) vakkóstolás és b) étel-bor társítás. A két kitöltött bor felismerése, megnevezése és társítása a tányéron kapott ételekhez,

Harmadik asztal: gyakorlati feladat, a vendég nem tudja eldönteni, hogy azt a bort, ami a pohárban van a versenyző előtt, megrendelje a vendégei számára vagy sem. A vendég egy nagyobb létszámú rendezvény italait egyezteti a sommelier-vel, akinek meg kell győzni őt, hogy ez a bor feltétlenül benne legyen az italsorban. Mindezt úgy kell elkezdeni a sommeliernek, hogy nem kóstolhatja meg a kitöltött bort, csak egy kis idő elteltével, amikor a zsűri ehhez hozzájárult.

Negyedik asztal: gyakorlati feladat, a vendég portói bort szeretni inni, de csak pohárral, a borlapon pedig csak palack portói borok vannak. A sommelier feladata, hogy tejesítse a vendég kívánságát.

Ötödik asztal: ismét gyakorlati feladat, a házban lakó vendégek szeretnének helyi kulináris élményben elmerülni , a sommelier feladata, hogy győzze meg őket, hogy a szálloda éttermében töltsék el vacsoraidejüket. Ehhez kellet komplett étel-ital ajánlatot összeállítani a vendégek igényeinek megfelelve.

 

Mindegyik feladaton tetten érhető volt a napi sommelier munka nagyon komoly felkészültségi követelménye és a szerteágazó sokszínűség ismerete. A sikeres megoldásokhoz szükség volt az alapos gyakorlati tudásra, de tudni kellett rögtönözni is! Szükség volt rá a döntőben!

 

DÖNTŐ

Helyszín: Teatro Independencia, Mendoza.

Időpont: 2016. április 19. 15.00 óra.

Még semmit nem tudtuk arról, kik lesznek a döntősök! Ugyanakkor sejteni lehetett valamit abból, ahogyan kijelölték és felkérték a színpadon helyet foglaló nemzeti egyesületek elnökeit a zsűrizésre.

A döntő helyszíne egy színházban volt, melynek színpadát étteremként rendezték be. Bárpult, szervizasztal, kávégép és több személyes éttermi asztalok voltak a kellékek. Mindezt függöny takarta el a döntősök kihirdetéséig!

 

Minden versenyző bevonult a színházba és fergeteges éljenzések közepette felsorakozott a színpadon, a függöny előtt, és átvette a névre szóló oklevelét. Az ünneplés után csak a középdöntősök maradtak a többiek a részükre fenntartott helyet foglalták el a nézőtéren. Majd kihirdették a döntősöket, amit még nagyobb ünneplés követett a szurkolói táborokból.

Végül öten maradtak a színpadon: a három döntős (David Biraud, Julie Dupouy, Jon Arvid Rosengren) Shinya Tasaki, az A.S.I. elnöke és Gerard Basset a verseny moderátora.

A sorszámok kihúzását követően megkezdődött a XV. Sommelier Világbajnokság döntője. Minden versenyzőnek ugyanazt a feladatsort kellet megoldani a megadott időn belül.

Ahány asztal volt, annyi feladatot kapott a versenyző, de voltak asztalok, ahol több feladatot kellett teljesíteni. Minden feladatot ismertetett az asztali zsűrik elnöke, ha kellett többször elmondva.

Első asztal: extra brut champagne felszolgálása, de egy vendég részére Martini cocktailt rendelt a vendég! Persze nem volt bekészítve a szerviz asztalra extra brut pezsgő! És a cocktail sem volt elkészítve!

Második asztal: boros címkéket vetítettek ki a képernyőre, ezek felismerésére, memorizálására egy perc állt rendelkezésre, majd a borokhoz komplett menüsort kellet ajánlani. Ezután egy meghatározott csokoládés desszerthez café grand cru ajánlatot kértek.

Harmadik asztal: magnum palack vörösbor dekantálása, majd már a szervírozás közben jelzi a megrendelő, hogy egyik vendége nem szeretne vörösbort, hanem egy német rizlinget kér, amit szakszerűen be kell mutatni és étel ajánlatot adni hozzá.

Negyedik asztal: négy fehér és négy vörösbor vakkóstolása. Ebből három-három bor felismerése, fajta, évjárat, származási ország, pincészet megnevezéssel. A negyedik bort ezután kellett teljes borleírással, ajánlással bemutatni.

Ötödik asztal: nyolc párlat párosítása a kapott „itallappal”, ahol felsorolták az italokat, amit a versenyző elé tettek egy szervizasztalra számozott alátétre. Feladat. az italok felismerése és 1-8-ig sorrendbe állítása fajta, márka, ország megnevezéssel.

Ezután még egy pohár italt kapott a versenyző, egy likőrt, amit

Hatodik asztal: nyolc slid-ot vetítettek ki, ami 30 másodperc után lépett tovább a következőre.

Mindegyiken három bor volt megadva, teljes névvel, évjárattal, de minden slid-on volt egy hiba! Ezt kellett a versenyzőnek megnevezni.

 

Ezek után mindenki gondolhatta, hogy a harmadik versenyző munkája után vége a döntőnek, de nem így volt! Következett két közös feladat, amit mindhárman egyszerre oldottak meg a színpadon.

Az első feladat képfelismerés volt. A kivetítőn megmutatott képeket kellet azonosítani kit/mit ábrázolnak és felírni egy papírra.

A záró feladat a pezsgő kitöltés volt. Egy magnum palack champagne-t kellet 15 pohárba kitölteni úgy, hogy azonos mennyiség legyen minden pohárban és a palackban ne maradjon pezsgő! Látványosan izgalmas feladat volt!

 

Összegezve: a látottak és hallottak alapján bizton állíthatjuk, hogy nagyon magas színvonalú, nehéz feladatokkal megtűzdelt verseny volt, de nem lehetetlen elérni ezt a szintet! Amiért jöttünk, azt teljesítettük: beléptünk a világ sommelier elitjébe!

Köszönjük a lehetőséget szponzorainknak, akik nélkül nem lehettünk volna részese ennek a csodálatos eseménynek! Külön köszönet: Csányi Pince Villány, Continental Hotel Budapest, Dúzsi és Családja Pincészet, Heinemann Testvérek Kft., Sipospack Kft.

 

 

 IMG_7561.JPG

 

Kovács Gábor

elnök

 

Budapest, 2016. április 29.