„Az Év Sommelierje 2018.”

 

 

 

 

DUPLÁZOTT  A TAVALYI GYŐZTES!AJ0A3618.jpg

Egyáltalán nem volt könnyű dolga az idei versenyen induló sommelier egyikének sem, ha nyertesként akarta befejezni a napot! Ebben az évben minden eddigi legprofibb mezőny indult neki, hogy megszerezze „Az Év Sommelierje” címet!

2018. március 24-én volt a harmadik Év Sommelierje verseny a Continental Budapest Hotelben, ahol a tavalyi első helyezett megismételte győzelmét, így újra Horváth Máté (Mák Bistro) „Az Év Sommelierje” Magyarországon és ő fogja képviselni hazánkat a 2019. évi Sommelier Világbajnokságon Belgiumban a "Contest of the Best Sommelier of The World 2019" világversenyen márciusban, Antwerpenben!

A második helyen Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl, Zeltweg, Ausztria), míg a harmadik helyen Ferenczi Zsolt (Weingut Scheiblhofer, Andau, Ausztria) végzett.

A hazai sommelier versenyek történetében először kapnak lehetőséget a második és harmadik helyezettek, hogy ők is nemzetközi versenyen képviseljék a hazai sommelier-eket!

Kovács Norbert és Ferenczi Zsolt ez év novemberében Belgrádban vehet részt a „Balkan Sommelier’s Challange” nemzetközi versenyen!

AJ0A3953.jpg

 

A sommelier az igényes gasztronómia egyik főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. Erről az igen szerteágazó felkészültséget igénylő szaktudásról adtak számot a versenyben induló sommelier-k.

 

„Az Év Sommelierje 2018” versenyzői:

 Angerman László       Onix Étterem

Evans Victoria            Bull&Caviar Étterem

Fecske Viktor              Onix Étterem

Ferenczi Zsolt             Weingut Scheiblhofer

Fogarasi-Frank János St. Andrea Borbár

Főző Tamás                La Maison dans le Parc

Haui Bálint                 Araz Étterem

Horváth Máté            Mák Bistro

Kiss Márk                    Restaurant Pfefferschiff zu Söllheim

Kovács Norbert          Hotel Steirerschlössl

Pampetrics Milán       Pampetrics Borkereskedés és Borbár

Rácz Imre                    Mák Bistro

 

A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi.

A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a pezsgők, párlatok, likőrök az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz. A honi gasztronómiában már egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben.

 

A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.

 

Az „Első fejtés” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, majd három bor felismerése, részletes borleírása, illetve étel társítása és öt ital azonosítása volt a feladat. Ezt követte a borok és ételek gyakorlati párosítása: a felszolgált öt ételt és öt bort kellet tökéletes ízharmóniába összekóstolni úgy, hogy az egyik étel sehogy sem passzolt egyik borral sem!

 

A „Második fejtés” döntő feladatai már több részből álltak!

Az első asztalnál a versenyzőnek, mint az étterem sommelierje, fogadnia kellett a vendégeket, majd az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, aperitif ajánlatot tett részükre, a vendégek által beszélt idegen nyelven.

A megrendelt pezsgő felszolgálása közben a vendégekhez csatlakozott negyedik társuk, akinek kérésére megváltoztatták a rendelést, így pezsgő helyett pohár borokat kellett szervírozni az erre vonatkozó szabályok szerint.

A második feladat egy hibás borlap kijavítása volt, majd ezt követően egy hétfogásos menüsorhoz kellett komplett italsort javasolni. A borajánlatokban legalább három külföldi bort kellet szerepeltetni!

A negyedik részben a megrendelt vörösbor dekantálását kérték a vendégek, akikhez szintén érkezett egy késői vendég!

Ezután két vakkóstolás következett, három bor felismerése, rövid ismertetése, bemutatása ételajánlattal, majd öt ital azonosítása volt a feladat.

A hetedik részben fotókról kellett felismerni nemzetközileg ismert sommelier-ket, illetve híres borászatokat, eszközöket.

Az utolsó feladatot közösen kellet végrehajtani a három döntősnek: egy magnum palack (1,5 l) vörösbor széttöltése 14 palackba úgy, hogy minden pohárba egyenlő mennyiség legyen, ne maradjon a palackban bor és ne cseppenjen le semmi az asztalra.

Ezekre a feladatokra összesen 41 perce volt egy versenyzőnek!

 

A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.

 

AJ0A3922.jpg

 

A zsűri elnöke Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke volt, tagjai:

Németh Richard  főszerkesztő, Wineflow Magazin

Barka Áron  Chef de Cuisine, Mesterszakács Continental Hotel Budapest MSC tag

Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató  Continental Hotel Budapest MSC tag

Kovács Antal  Örökös Magyar Sommelier Bajnok   MSC tag

Kovács Gábor szakoktató, Sommelier Iskola, MSC elnök

Szikora Zoltán szakoktató, Szent István Egyetem,   MSC tag

Szikszai István  Beverage Manager,   MSC tag

Szűcs Pál  Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok   MSC tag

Varga Gábor   Éttermi Mesterek Klubja alapító tag,  MSC tag

 

A verseny technikai bonyolításában segítőink voltak:

Kulipla Balázs, Nagy Réka,

 

Szponzoraink:

Bakator Borkereskedés

Barta Péter pincészete

Bezerics Borbirtok

Bolyki Pincészet

Continental Hotel Budapest

Dúzsi Tamás Családi pincészet

Figula Pincészet

Gál Tibor Pincészet

Garamvári Szőlőbirtok és Pezsgőpince

Gere Tamás&Zsolt Pincészete

Heinemann Testvérek Kft.

Juhász Testvérek Pincészete

Kékkúti Ásványvíz Zrt., az Aqua Panna és a San Pellegrino ásványvizek forgalmazója

Lelovits Tamás Villány

Magyar Vendéglátók Ipartestülete,

Obzidian  Bormanufaktúra

Progast Kft., a WMF termékek forgalmazója

Spiegelau  kristálypoharak és dekantálók

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet

Szűcs Pincészet

 

Támogatásukat ezúton is külön köszönjük!