„Az Év Sommelierje 2018.”
DUPLÁZOTT A TAVALYI GYŐZTES!
Egyáltalán nem volt könnyű dolga az idei versenyen induló sommelier egyikének sem, ha nyertesként akarta befejezni a napot! Ebben az évben minden eddigi legprofibb mezőny indult neki, hogy megszerezze „Az Év Sommelierje” címet!
2018. március 24-én volt a harmadik Év Sommelierje verseny a Continental Budapest Hotelben, ahol a tavalyi első helyezett megismételte győzelmét, így újra Horváth Máté (Mák Bistro) „Az Év Sommelierje” Magyarországon és ő fogja képviselni hazánkat a 2019. évi Sommelier Világbajnokságon Belgiumban a "Contest of the Best Sommelier of The World 2019" világversenyen márciusban, Antwerpenben!
A második helyen Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl, Zeltweg, Ausztria), míg a harmadik helyen Ferenczi Zsolt (Weingut Scheiblhofer, Andau, Ausztria) végzett.
A hazai sommelier versenyek történetében először kapnak lehetőséget a második és harmadik helyezettek, hogy ők is nemzetközi versenyen képviseljék a hazai sommelier-eket!
Kovács Norbert és Ferenczi Zsolt ez év novemberében Belgrádban vehet részt a „Balkan Sommelier’s Challange” nemzetközi versenyen!
A sommelier az igényes gasztronómia egyik főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. Erről az igen szerteágazó felkészültséget igénylő szaktudásról adtak számot a versenyben induló sommelier-k.
„Az Év Sommelierje 2018” versenyzői:
Angerman László Onix Étterem
Evans Victoria Bull&Caviar Étterem |
Fecske Viktor Onix Étterem |
Ferenczi Zsolt Weingut Scheiblhofer |
Fogarasi-Frank János St. Andrea Borbár |
Főző Tamás La Maison dans le Parc |
Haui Bálint Araz Étterem |
Horváth Máté Mák Bistro |
Kiss Márk Restaurant Pfefferschiff zu Söllheim |
Kovács Norbert Hotel Steirerschlössl |
Pampetrics Milán Pampetrics Borkereskedés és Borbár |
Rácz Imre Mák Bistro |
A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi.
A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a pezsgők, párlatok, likőrök az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz. A honi gasztronómiában már egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben.
A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.
Az „Első fejtés” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, majd három bor felismerése, részletes borleírása, illetve étel társítása és öt ital azonosítása volt a feladat. Ezt követte a borok és ételek gyakorlati párosítása: a felszolgált öt ételt és öt bort kellet tökéletes ízharmóniába összekóstolni úgy, hogy az egyik étel sehogy sem passzolt egyik borral sem!
A „Második fejtés” döntő feladatai már több részből álltak!
Az első asztalnál a versenyzőnek, mint az étterem sommelierje, fogadnia kellett a vendégeket, majd az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, aperitif ajánlatot tett részükre, a vendégek által beszélt idegen nyelven.
A megrendelt pezsgő felszolgálása közben a vendégekhez csatlakozott negyedik társuk, akinek kérésére megváltoztatták a rendelést, így pezsgő helyett pohár borokat kellett szervírozni az erre vonatkozó szabályok szerint.
A második feladat egy hibás borlap kijavítása volt, majd ezt követően egy hétfogásos menüsorhoz kellett komplett italsort javasolni. A borajánlatokban legalább három külföldi bort kellet szerepeltetni!
A negyedik részben a megrendelt vörösbor dekantálását kérték a vendégek, akikhez szintén érkezett egy késői vendég!
Ezután két vakkóstolás következett, három bor felismerése, rövid ismertetése, bemutatása ételajánlattal, majd öt ital azonosítása volt a feladat.
A hetedik részben fotókról kellett felismerni nemzetközileg ismert sommelier-ket, illetve híres borászatokat, eszközöket.
Az utolsó feladatot közösen kellet végrehajtani a három döntősnek: egy magnum palack (1,5 l) vörösbor széttöltése 14 palackba úgy, hogy minden pohárba egyenlő mennyiség legyen, ne maradjon a palackban bor és ne cseppenjen le semmi az asztalra.
Ezekre a feladatokra összesen 41 perce volt egy versenyzőnek!
A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.
A zsűri elnöke Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke volt, tagjai:
Németh Richard főszerkesztő, Wineflow Magazin
Barka Áron Chef de Cuisine, Mesterszakács Continental Hotel Budapest MSC tag
Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató Continental Hotel Budapest MSC tag
Kovács Antal Örökös Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
Kovács Gábor szakoktató, Sommelier Iskola, MSC elnök
Szikora Zoltán szakoktató, Szent István Egyetem, MSC tag
Szikszai István Beverage Manager, MSC tag
Szűcs Pál Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
Varga Gábor Éttermi Mesterek Klubja alapító tag, MSC tag
A verseny technikai bonyolításában segítőink voltak:
Kulipla Balázs, Nagy Réka,
Szponzoraink:
Bakator Borkereskedés
Barta Péter pincészete
Bezerics Borbirtok
Bolyki Pincészet
Continental Hotel Budapest
Dúzsi Tamás Családi pincészet
Figula Pincészet
Gál Tibor Pincészet
Garamvári Szőlőbirtok és Pezsgőpince
Gere Tamás&Zsolt Pincészete
Heinemann Testvérek Kft.
Juhász Testvérek Pincészete
Kékkúti Ásványvíz Zrt., az Aqua Panna és a San Pellegrino ásványvizek forgalmazója
Lelovits Tamás Villány
Magyar Vendéglátók Ipartestülete,
Obzidian Bormanufaktúra
Progast Kft., a WMF termékek forgalmazója
Spiegelau kristálypoharak és dekantálók
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet
Szűcs Pincészet
Támogatásukat ezúton is külön köszönjük!