Az Év Sommelierje 2016.

Sajtóanyag, 2016. február 16.

2016. február 13-án eldőlt, hogy ki Az Év Sommelierje Magyarországon. A sommelier az igényes gasztronómia egyik főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. A 2016. február 12-13-án lezajlott Az Év Sommelierje 2016. verseny szombati döntőjén Angerman László (Onix étterem, Budapest) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat a 2016. évi Sommelier Világ Bajnokságon Argentínában ("Contest of the Best Sommelier of The World 2016") áprilisban, Mendoza-ban.

A második helyen Sutus Attila (Costes Ráday étterem), míg a harmadik helyen Mester Annamária (Araz étterem) végzett.

 

„Az Év Sommelierje 2016” versenyzői:

Almási Ádám, Angerman László, Hegyi Csaba, Kiss Ferenc, Mester Annamária, Rózsa Viktória, Sutus Attila, Szegedi Zsuzsa, Varga-Gozsin András.

A Magyar Sommelier Club versenykiírásának eredményeképpen az idén először rendezték „Az Év Sommelierje 2016” versenyt a Continental Budapest Hotelben.

A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi. A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a párlatok, az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz. A honi gasztronómiában közel egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben.

A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.

 

Az „Első korty” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 35 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, a második részben megadott ételekhez kell megfelelő italokat ajánlani írásban, majd két bort kellett felismerni.

 

A „Második korty” feladata két feladatcsoportból állt.

Az első feladat egy 35 kérdésből álló, nemzetközi borvilágra is vonatkozó tesztet kellett kitölteni, az írásbeli tesztben többek között önológiai tudásból, szőlészeti és borászati kérdésekből, a sommelier mindennapi munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra írott és íratlan szabályaira vonatkozó kérdések szerepeltek. Továbbá 3 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta, márka) és elhelyezni megfelelően egy ételsorban, valamint 3 bort írásban részletesen leírni, ételajánlattal.

Minderre 90 perc állt rendelkezésre.

A második részben dekantálás, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni, ételajánlatokkal kiegészítve. A választható nyelvek: angol, francia, spanyol volt, az ASI szabályainak megfelelően. Mindezt 15 perc alatt!

A „Harmadik korty” a napi éttermi munkákból vett feladatok voltak, úgymint:

Közben a „vendégek kérésére” három bort kellett felismerni, fajta, borvidék, évjárat és termelő megnevezésével!

Ezt követően négy megtálalt ételt kellett társítani a poharakba töltött öt bor valamelyikével! Az egyik bor nem volt társítható egyik étellel sem!

 

Az előző „három korty” értékelése után a három legmagasabb pontszámot elért versenyző küzdött meg a „Telepohár” döntőben!

Az első részben a versenyzőnek, mint az étterem munkatársa, fogadnia kellett a vendégeket, akik először járnak Magyarországon, majd, az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, vacsora ajánlatot tett részükre, a vendégek által elfogadott idegen nyelven.

A második részben adott ételsorhoz italsort ajánlott (szerepelnie kell az italok között külföldi italnak is), végül pezsgőt kellett felszolgálnia.

A harmadik részben egy borajánlat szóbeli értékelése volt a feladat.

Rögtön utána következett a negyedik feladat, ami 5 ital felismerése illetve azok leírása, és 5 párlat felismerése volt a vendégek asztalánál.

Ezzel még nem volt vége a „Telepohár” feladatoknak, zárásként egy kézhez kapott borlistát kellett borsorrá alakítani, majd ételsort társítani hozzá!

A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.

Ritkán látni ilyen jól szervezett, gördülékeny és látványos gasztronómiai rendezvényt.

 

A zsűri elnöke Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke volt, tagjai:

Németh Ágnes   főszerkesztő, VinCe Magazin

Jakabffy László  Gundel Károly díjas vendéglátó szakember

Varga Gábor   Éttermi Mesterek Klubja alapító tag,  MSC tag

Szikszai István  Beverage Manager   Budapest Hilton,   MSC tag

Tamás ZSolt  Banquet Service Manager   Budapest Hilton   MSC tag

Ténai Zoltán  Banquet Service Manager   Budapest Hilton   MSC tag

Szűcs Pál  Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok   MSC tag

Cseke Gábor  Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok   MSC tag

Kovács Antal  Háromszoros/Örökös Magyar Sommelier Bajnok   MSC tag

Barka Áron  Chef de Cuisine, Mesterszakács  Continental Hotel Budapest MSC tag

Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató   Continental Hotel Budapest MSC tag

 

 

Az Év Sommelierje 2016 verseny moderátora és versenybírája Kovács Antal örökös sommelier magyar bajnok volt.

 

A verseny technikai bonyolításában segítőink voltak:

 

Szponzoraink

Bakator Borkereskedés

Bukolyi Családi Birtok

Continental Hotel Budapest Zara

Csányi Pince

Dúzsi Tamás Családi pincészet

Etyeki Kúria Pincészet

Figula Pincészet

Gál Tibor Pincészet

Garamvári Szőlőbirtok és Pezsgőpince

Heinemann Testvérek Kft.

Juhász Testvérek Pincészete

Kékkúti Ásványvíz Zrt., az Aqua Panna és a San Pellegrino ásványvizek forgalmazója

Lelovits Tamás Villány

Magyar Vendéglátók Ipartestülete, „Az Év Sommelierje 2016” verseny különdíjának felajánlója

MNGSZ

Progast Kft., a WMF termékek forgalmazója

Rauch Hungária

Spiegelau  kristálypoharak és dekantálók

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet

Vendéglátás Magazin

Vida Családi Borbirtok

VinCe Magazin

Vinoport.hu

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Zombory pince

 

Támogatásukat ezúton is külön köszönjük!