Az Év Sommelierje 2016.
Sajtóanyag, 2016. február 16.
2016. február 13-án eldőlt, hogy ki Az Év Sommelierje Magyarországon. A sommelier az igényes gasztronómia egyik főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. A 2016. február 12-13-án lezajlott Az Év Sommelierje 2016. verseny szombati döntőjén Angerman László (Onix étterem, Budapest) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat a 2016. évi Sommelier Világ Bajnokságon Argentínában ("Contest of the Best Sommelier of The World 2016") áprilisban, Mendoza-ban.
A második helyen Sutus Attila (Costes Ráday étterem), míg a harmadik helyen Mester Annamária (Araz étterem) végzett.
„Az Év Sommelierje 2016” versenyzői:
Almási Ádám, Angerman László, Hegyi Csaba, Kiss Ferenc, Mester Annamária, Rózsa Viktória, Sutus Attila, Szegedi Zsuzsa, Varga-Gozsin András.
A Magyar Sommelier Club versenykiírásának eredményeképpen az idén először rendezték „Az Év Sommelierje 2016” versenyt a Continental Budapest Hotelben.
A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi. A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a párlatok, az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz. A honi gasztronómiában közel egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben.
A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.
Az „Első korty” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 35 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, a második részben megadott ételekhez kell megfelelő italokat ajánlani írásban, majd két bort kellett felismerni.
A „Második korty” feladata két feladatcsoportból állt.
Az első feladat egy 35 kérdésből álló, nemzetközi borvilágra is vonatkozó tesztet kellett kitölteni, az írásbeli tesztben többek között önológiai tudásból, szőlészeti és borászati kérdésekből, a sommelier mindennapi munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra írott és íratlan szabályaira vonatkozó kérdések szerepeltek. Továbbá 3 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta, márka) és elhelyezni megfelelően egy ételsorban, valamint 3 bort írásban részletesen leírni, ételajánlattal.
Minderre 90 perc állt rendelkezésre.
A második részben dekantálás, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni, ételajánlatokkal kiegészítve. A választható nyelvek: angol, francia, spanyol volt, az ASI szabályainak megfelelően. Mindezt 15 perc alatt!
A „Harmadik korty” a napi éttermi munkákból vett feladatok voltak, úgymint:
- Terítsen meg egy hat fogásos vacsorára az átadott menükártya alapján.
- Szolgáljon fel egy habzóbort.
- Mi a szerepe a dugónak és mit tesz vele a szerviz alatt?
- A vendég észrevételezi, hogy dugós a bor. Mit tesz? Mutassa be élőben a megoldást.
Közben a „vendégek kérésére” három bort kellett felismerni, fajta, borvidék, évjárat és termelő megnevezésével!
Ezt követően négy megtálalt ételt kellett társítani a poharakba töltött öt bor valamelyikével! Az egyik bor nem volt társítható egyik étellel sem!
Az előző „három korty” értékelése után a három legmagasabb pontszámot elért versenyző küzdött meg a „Telepohár” döntőben!
Az első részben a versenyzőnek, mint az étterem munkatársa, fogadnia kellett a vendégeket, akik először járnak Magyarországon, majd, az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, vacsora ajánlatot tett részükre, a vendégek által elfogadott idegen nyelven.
A második részben adott ételsorhoz italsort ajánlott (szerepelnie kell az italok között külföldi italnak is), végül pezsgőt kellett felszolgálnia.
A harmadik részben egy borajánlat szóbeli értékelése volt a feladat.
Rögtön utána következett a negyedik feladat, ami 5 ital felismerése illetve azok leírása, és 5 párlat felismerése volt a vendégek asztalánál.
Ezzel még nem volt vége a „Telepohár” feladatoknak, zárásként egy kézhez kapott borlistát kellett borsorrá alakítani, majd ételsort társítani hozzá!
A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.
Ritkán látni ilyen jól szervezett, gördülékeny és látványos gasztronómiai rendezvényt.
A zsűri elnöke Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke volt, tagjai:
Németh Ágnes főszerkesztő, VinCe Magazin
Jakabffy László Gundel Károly díjas vendéglátó szakember
Varga Gábor Éttermi Mesterek Klubja alapító tag, MSC tag
Szikszai István Beverage Manager Budapest Hilton, MSC tag
Tamás ZSolt Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag
Ténai Zoltán Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag
Szűcs Pál Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
Cseke Gábor Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
Kovács Antal Háromszoros/Örökös Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
Barka Áron Chef de Cuisine, Mesterszakács Continental Hotel Budapest MSC tag
Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató Continental Hotel Budapest MSC tag
Az Év Sommelierje 2016 verseny moderátora és versenybírája Kovács Antal örökös sommelier magyar bajnok volt.
A verseny technikai bonyolításában segítőink voltak:
- Csighy Attila, sommelier
- Kulipla Balázs, felszolgáló
- Koncsek Tibor, felszolgáló
Szponzoraink
Bakator Borkereskedés
Bukolyi Családi Birtok
Continental Hotel Budapest Zara
Csányi Pince
Dúzsi Tamás Családi pincészet
Etyeki Kúria Pincészet
Figula Pincészet
Gál Tibor Pincészet
Garamvári Szőlőbirtok és Pezsgőpince
Heinemann Testvérek Kft.
Juhász Testvérek Pincészete
Kékkúti Ásványvíz Zrt., az Aqua Panna és a San Pellegrino ásványvizek forgalmazója
Lelovits Tamás Villány
Magyar Vendéglátók Ipartestülete, „Az Év Sommelierje 2016” verseny különdíjának felajánlója
MNGSZ
Progast Kft., a WMF termékek forgalmazója
Rauch Hungária
Spiegelau kristálypoharak és dekantálók
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet
Vendéglátás Magazin
Vida Családi Borbirtok
VinCe Magazin
Vinoport.hu
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Zombory pince
Támogatásukat ezúton is külön köszönjük!