Sommelier EB Wien

2017. május 8-9.

 

A kezdet . . .

 

Megérkezvén délben a verseny színhelyére, már délután láttuk, hogy nem semmi mezőny jött össze erre a versenyre! Többek között a tavalyi világbajnokság döntősei is eljöttek!

Az első napi sokk után, a selejtező kezdődött kedden. A levegőben vágható a feszültség, még a nagy "sztárok" is feszültek. A sorszámhúzás után egy nagy konferencia teremben kezdődik az írásbeli. Az asztalon mindenkit vár egy gyönyörű Lagiol sommelier bornyitó.

A teszt 26 oldalon a világ összes borvidékére, minden spiritjére kávéra, teára egyaránt kiterjedt. A vak kóstolón közvetlenül 1 fehér bor, 1 vörösbor és 3 spirit vakon, papírra pontosan elemezve (a spirit „csak” fajta, ország, alapanyag). Ja, igen! Mindenki külön asztalnál ült! Csak és kizárólag magadra hagyatkozhattál!

 

 

 

ggukhh.jpg

 

unnamedk.jpg

"Elsőbálozóként" megizzasztott a teszt, de a rutinos versenyzők is nehéznek értékelték. Rövid ebédszünet (gyorsan, profin lebonyolítva...) Jön az élő munka!

A "váró teremben" Európa és Afrika legjobb sommelierjei várakoznak, hogy a zsűri elé járulhassanak. Mindenki agyal, hogy mi lehet a feladat. Az idő rövid, gyors egymásutánban hívják a versenyzőket. A feladat: szervírozzon 2 perc alatt egy Wiener gemischter satz-ot!!!

Mindenki azt gondolná, hogy ez még a kishúgának is menne. Nosza! Próbáld meg a világ legjobb sommelierjei előtt, remegő térdekkel, azon rettegve, hogy bejutsz-e a 12-es elődöntőbe! Pláne úgy, hogy ebben is volt egy kis trükk, ami megnehezítette a feladatot…..